In een auto stappen en de weg op rijden is niet niks, dit kan dan veel zenuwen met zich meebrengen. Mensen met rij- en faalangst worden al steeds beter begeleid in dit proces en het speciale faalangst rijexamen dat sinds een paar jaar bestaat is daar een goed voorbeeld van.

 

Na een uitgebreide proefperiode is bij het CBR gebleken dat een rijexamen voor faalangst positieve resultaten opleverde bij de kandidaten. Er was sprake van realistischere prestaties waarbij spanningen duidelijk verminderd konden worden. Daarom is besloten het speciale faalangst rijexamen definitief in te zetten en sindsdien kan in principe iedereen het aanvragen.

 

Wat houdt het faalangst rijexamen nu eigenlijk in? De examinator die het examen afneemt heeft een speciale training gevolgd en is dus goed op de hoogte van de valkuilen van faalangst. Het rijexamen voor faalangst duurt langer dan een standaard praktijkexamen, namelijk tachtig minuten. Dat het een faalangst examen is, wil echter niet zeggen dat het examen gemakkelijker is dan een regulier praktijkexamen. Je moet dezelfde vaardigheden tonen als bij een regulier examen, je hebt er alleen iets langer de tijd voor en er wordt meer rekening gehouden met de invloed van zenuwen en angst.

 

Het faalangst rijexamen begint met een intakegesprek zodat je kunt uitleggen wat je eng vindt en de examinator begrijpt waar hij rekening mee moet houden. Tijdens de rit is er voldoende tijd om je op je gemak te stellen, er is zelfs de mogelijkheid om een time-out te vragen wanneer je angstgevoelens te groot worden of als je echt ergens moeite mee hebt. Omdat het examen langer duurt, zijn er wel extra kosten aan verbonden.

 

Zo gaat het faalangstexamen:

 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X